PATRONUS

L’objectiu general del projecte PATRONUS és el desenvolupament d’un innovador procés industrial per a la fabricació de làmines que generin un patró de speckle que permeti la producció en massa d’aquestes làmines per a la seva aplicació mitjançant interferometria de clapejat (speckle en anglès) a la reconstrucció 3D de superfícies.

La interferometria de clapejat consisteix en l’anàlisi de patrons d’intensitat produïts per interferència. Aquests patrons són una valuosa font d’informació sobre la superfície il·luminada ja que, mitjançant un software, permet la reconstrucció 3D d’allò que il·lumina.

Aquesta tecnologia permet facilitar i oferir més comoditats, un clar exemple són les consoles portàtils. L’aparició de la Kinect per Xbox360 i , després, el sistema equivalent dels seus competidors Wiimote amb Wii MotionPlus i PlayStation Move. Aquest dispositiu permet que els usuaris controlin i interactuïn amb la consola sense contacte. Altre exemple d’ús el trobem en l’àmbit de la telefonia mòbil amb el reconeixement facial.

Els processos actuals de fabricació de les làmines estan basats en la fotolitografia i tenen uns costos molt elevats a més de requerir una gran precisió d’execució. També es poden fabricar mitjançant la injecció, a partir d’un motlle on s’ha mecanitzat el patró o una forma concreta, amb la limitació que ha de ser injectable. De la mateixa manera, hi ha la possibilitat de fer el mecanitzat directe sobre el substrat per tal de produir la làmina, però és una alternativa arriscada degut a l’alta precisió que requereix el resultat i els alts costos de fabricació.

El desenvolupament de PATRONUS permetrà fabricar làmines que produeixen patró de speckle, amb qualsevol substrat transparent, ja sigui plàstic o vidre,  mitjançant ruixat dels recobriments apropiats, creant un patró concret. L’ús d’una plantilla, farà que el ruixat curi amb un patró determinat que produirà el speckle per al que s’ha dissenyat. D’aquesta forma evitarem l’ús de tecnologies molt costoses que encareixen el cost de fabricació del producte, i conseqüentment el cost final, o l’ús de substàncies  nocives.

A més, PATRONUS considera l’oportunitat d’introduir aquestes làmines generadores de speckle en noves aplicacions com l’assistència al vol de drones dins llocs confinats (clavegueram, mines,…), o l’estima en 3D del volum d’objectes a distància, ja que precisen d’una nova varietat de patrons speckle.

Projecte  RTC2019-007422-4 del programa  “Retos de Colaboración 2019” finançiat per MCIN / AEI /10.13039/501100011033